Kartingin kuninkuusluokan SM-mitaleista taistellaan sunnuntaina: ”Tilanteita luvassa enemmän kuin F1-kilpailuissa”

Maailman nopeimman kartingluokan KZ2:n SM-finaali ajetaan tulevana sunnuntaina Vihdin FK-radalla Nummelassa. Kartingin kuninkuusluokan Suomen mestaruutta saapuu tavoittelemaan kilpailijoita lajin huipulta asti.

Sunnuntain finaaliin on ilmoittautunut tähän mennessä yhteensä 25 kilpailijaa, ja finaalin voittajasta kruunataan suoraan KZ2-luokan Suomen mestari. Nopean ja tehokkaan luokan SM-kilpailu on kerännyt paikalle myös kansainvälisiä karting-nimiä, kuten KZ2-luokassa maailmalla ajavat Simo Puhakka ja Henri Kokko.  Vastikään 21. syyskuuta 30-vuotta täyttänyt Puhakka ajaa ainoana suomalaisena kartingia ammattilaistasolla, ja 24-vuotias Kokko on puolestaan KZ2-luokan hallitseva Suomen mestari.

Katseita kannattaa suunnata myös AL Helsingin Seudun osastoa edustavan 23-vuotiaan Kaisa Eiristön suuntaan, joka nappasi kaksi viikkoa sitten Viron KZ2-luokan mestaruussarjan pronssia. Niin ikään KZ2-luokan kaksinkertainen Suomen mestari Oskari Kurki-Suonio saattaa asettaa kovaa vastusta kanssakilpailijoille, vaikkakin miehen kisakunto ei tällä hetkellä ole parhaalla mahdollisella tolalla.

- Tällä hetkellä ei ole kauhean hyvä fiilis, iski kauhea kuume ja olen hikoillut koko päivän. Toivottavasti menisi ohi ennen viikonloppua, huokaisee Kurki-Suonio toipilaana.

Kurki-Suonion saavutuksiin kuuluvat edellä mainitut KZ2-luokan Suomen mestaruudet vuosilta 2011 ja 2012, sekä kaksi luokan SM-hopeasijaa ja kolme SM-pronssisijaa. Mies on myös yltänyt KZ1-luokassa World Cupin pronssille. Viime vuosina miestä ei kuitenkaan ole kovin useasti radoilla nähty.

- Ei ole viime vuosina kauheasti tullut ajettua. Katsotaan, miten viikonloppuna menee ja toivotaan vesisadetta, miettii Kurki-Suonio.

Tiedossa huimia ajosuorituksia

AKK:n lajipäällikkö Pekka Säynevirta odottaa paljon tulevan sunnuntain SM-finaalilta. Mies kertoo KZ2-luokan vaativuuden yltävän jopa F1-autojen tasolle -jollei pidemmällekin.

- Tiedossa on huimia ajosuorituksia. KZ2 on kartingin nopeimpia ja tehokkaimpia luokkia mitä löytyy. Tilanteita on luvassa yhtä paljon kuin F1-kilpailuissa, todennäköisesti paljon enemmänkin, lupailee Säynevirta.

- KZ2-luokassa on tehokkaat autot; kyseessä on kuusivaihteinen kartingauto, mikä on fyysisesti erittäin raskas auto ajaa. Vaatii kuljettajalta aidosti kestävyyttä ja kuntoa, että pärjää, tai edes pystyy kilpailemaan. Vertauskuvallisesti jos F1-auto vietäisiin Ahveniston moottoriradalle, vastaisi se G-voimissa ja tilannenopeuksissa KZ2-luokan kartingautoa Vihdin radalla.

Tänä vuonna kilpailijoille haluttiin antaa mahdollisuus kokeilla siipiään myös ulkomaan kilpailuissa, ja KZ2-luokan SM-sarja päätettiin toteuttaa yhden päivän kerrasta poikki -kilpailuna. Ensi vuonna luokkaa ajetaan taas sarjamuotoisena yhdessä OK ja OK Junior -luokkien kanssa.

Vihdin SM-kilpailuviikonloppu alkaa kilpailijoiden osalta jo torstaina ensimmäisellä harjoittelupäivällä. Harjoituksia jatketaan aina lauantaihin saakka, ja sunnuntaina on vuorossa varsinainen kilpailupäivä. Sunnuntaiaamuna ajetaan vielä viimeiset lämmittelyt, ja aika-ajoihin päästään käsiksi klo 10.45. Ensimmäinen kymmenen kierroksen alkuerä starttaa matkaan klo 12.30 ja toinen alkuerä klo 13.45. Punaiset valot sammuvat finaalilähdön merkiksi klo 15.00. Katsojilla on tapahtumaan ilmainen sisäänpääsy.

Tuloksia voi seurata suorana osoitteessa www.kartingsm.fi.

Kuva: AKK/Outi Talikka

26.09.2018