Esapekka Lappi nousi kartingista ralliautoilun maailmanhuipulle

Suomalaisissa autourheilupiireissä alettiin vuonna 2008 kiinnittämään huomiota nuoreen, 16-vuotiaaseen Esapekka Lappiin. Kartingin lopettanut Lappi ajoi rallisprintin nuorten luokassa Honda Civicillä 21 kilpailua, ja voitti jokaisen kilpailun.

Rallin MM-sarjassa Toyotan tehdastallissa kilpaileva pieksämäkeläinen Esapekka Lappi aloitti kilpaa ajamisen lapsena.

– Ajoin kartingia kymmenkunta vuotta, aloitin ajamisen viisivuotiaana, hän kertoo.

Kartingissa tuli menestystä, vuonna 2007 hän voitti ICA-luokan Suomen mestaruuden.

– Siinä vaiheessa tavoitteena oli päästä ajamaan ensin kartingia ulkomaille ja sen jälkeen pienempien formula-luokkien kautta Formula ykkösiin. Ongelmaksi tuli rahoituksen puute, emme saaneet rahoitusta ulkomaille lähtemiseen. Kartingin ajaminen loppui siihen.

Tallissa oli ralliauto

Esapekka Lapin ura autourheilussa ei kuitenkaan loppunut tähän, ratkaisu löytyi kodin autotallista.

– Innostuin ja kiinnostuin jo pienempänä myös rallista, sillä isäni ajoi rallia, samoin veljeni. Olin jo kartingurani aikana ajanut ralliautolla jääradalla.

16-vuotiaana ei päässyt ajamaan rallia tuohon aikaan, mutta rallisprintin nuorten luokkaan puolestaan pääsi kilpailemaan.

– Rallisprintistä tuli hyvä ratkaisu ajouran jatkamiseen. Oli hienoa, että jo 16-vuotiaana pääsin ajamaan sprinttejä. Kilpailuita oli paljon tarjolla ja toisaalta sprintissä ajaminen oli myös edullista.

Esapekka Lappi ajoi rallisprintin asvalttisarjaa, Future Cupia, sekä kansallisia kilpailuita. Future Cupissa hän voitti 2008 nuorten luokan mestaruuden.

– Muistaakseni ajoin tuolloin vain yhden SM-osakilpailun Huittisissa.

Mutta juuri vuosi 2008 muistetaan Esapekka Lapin huimana näytön vuotena, 21 kilpailua ja 21 voittoa. Tämän paremmin siirtyminen kartingista isojen autojen puolelle ei olisi voinut alkaa.

Teksti: Eero Wihuri
Kuva: Esapekka Lappi

11.09.2018