AKK Driver Academy näkyy myös kartingvarikolla

Kartingin SM-kauden avauskisassa Porissa kuljettajien touhuja seurasivat erityisen tarkasti kaksi silmäparia. AKK Driver Academyn valmentajat Mika Leistiö ja Juuso-Matti Pajuranta tarkkailivat seuraavia sinivalkoisten oerinteiden jatkajia.

Driver Academyn tehtävä on ylevä. Se on huippuvalmennusryhmä, joka tarjoaa siihen kuuluville kuljettajille mahdollisuuden edetä autourheilumaailman huipulle niin rata- kuin rallimaailmassakin. Tulosta on tullut, sillä ohjelmaan ovat kuuluneet sen historian aikana muun muassa Kimi RäikkönenValtteri BottasEsapekka Lappi ja Teemu Suninen.

Tämän kauden kartingin SM-sarjassa ajaa kuusi ohjelmaan kuuluvaa kuljettajaa. Yhteensä kuljettajia on ohjelmassa kaikki lajit kattaen 16 kappaletta.

Urapolku on jokaisella kuljettajalla yksilöllinen, ja se otetaan huomioon myös Driver Academyssä.

- Ohjelmassa ei ole määritelty aikajanaa kuljettajalle. Eteneminen tapahtuu kehityksen mukaan ja sen toteutuessa yhteistyötä kuljettajan kanssa jatketaan, Leistiö kertoo.

Ohjelmaan pääseminen on mahdollista kenelle tahansa moottoriurheilumaailman huipulle tosissaan pyrkivälle.

- Kuljettajat hakevat itse ohjelmaan hakuprosessin ollessa käynnissä. Valitsemme hakukerralla sopivan määrän uusia potentiaalisia kuljettajia, jotka pääsevät valintatesteihin ja sitä kautta mahdollisesti mukaan ryhmään, Leistiö kertoo.

Mukaan pääsevät kuljettajat saavat huippuluokkaista ja monipuolista valmennusta ja opastusta kilpa-kuljettajan piinkovaan ammattiin.

- Harjoittelu tarjoaa työkalut sekä henkisen että fyysisen kunnon viilaamiseksi huippukuntoon. Lisäksi ajoleirit eri puolella Suomea monipuolisella kalustolla mahdollistavat kehittymisen ratin takana. Esimerkiksi viimeksi karting-ryhmäläisten kanssa kävimme ajamassa Alastarolla  formulalla.

Leistiö ja Pajuranta kiertävät kaikki kartingin SM-kauden kilpailut paikan päällä. Driver Academyyn kuuluvien kuljettajien kehittymisen seuraaminen on on palkitsevaa.

- On tärkeää päästä näkemään kehitys kauden aikana. Nykyään kuljettajat pitävät treenipäiväkirjaa, joten tiedämme koko ajan mitä kuljettajat tekevät. Kisaviikonloppuisin voimme seurata heidän tekemistään tositoimissa, Pajuranta kertoo.

Pajuranta kilpailee itse tällä kaudella Trofeo Nazionale Abarth-sarjassa. Ajovalmentajan roolissa hän pystyy tarkkailemaan kartingin SM-sarjan kuljettajia tehden havaintoja ja vertailua omaan tekemiseensö.

- Seuraan, miten kuljettaja tekee päätöksiä tietyissä tilanteissa kisapäivän aikana tai tietyissä tilanteissa sekä radalla että varikolla.

Seuraavan kerran Leistiö ja Pajuranta nähdään kartingvarikolla 29.6-1.7. Lappeenrannassa.

Teksti: Juuso Taipale
Kuva: Outi Talikka

10.06.2018